latest news

23.06.2009

Het wordt weer warmer buiten. De eerste wespen zijn er alweer. Wij helpen u graag aan een fijne tijd in de zon! Bel voor een afspraak

06-12680346

Contactgegevens

Chris Schoppen

Locatie's

Ternaard / Leeuwarden / Burgum / Drachten / Heerenveen / Groningen

06-12680346

24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar staan wij voor u klaar

boktor

Uiterlijk

Boktor Een volwassen huisboktor is 1.2 tot 3cm lang, bruinzwart en heeft 2 grijsachtige vlekken. De larve heeft een lengte tot 3 cm, is geelachtig wit en heeft goed ontwikkelde kaken. De vrouwtjes hebben een lange legboor die onder hun dekschilden uitsteekt.


Ontwikkeling

Volledige gedaante verwisseling. Ontwikkelingsduur van ei tot volwassen huisboktor: 32 tot 12 jaar. Eistadium: 1 tot 2 weken, larvalestadium 4 tot 5 jaar (soms 11 jaar), popstadium 2 tot 4 weken, imagostadium 3 tot 4 weken. In juni t/m september komen de kevers uit het hout om te gaan paren, waarna het vrouwtje ca. 200 eitjes legt. Een temperatuur van 25 graden C en hoger en een hoge relatieve luchtvochtigheid is gunstig voor de ontwikkeling van de huisboktorlarve.

Leefwijze

De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het Boktor hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnede hebben. Het houtoppervlak is vaak rimpelig als gevolg van de druk uit de boorgangen op het dunne fineerlaagje dat nog intact gebleven is. In de regel wordt de toekomstige uitgang naar buiten als voor de verpopping uitgeknaagd. Er blijft slechts een zeer dun laagje hout aanwezig, waardoor de kever later een uitvliegopening knaagt. De uitvliegopening is ovaal, lengte 6 tot 9mm, gewoonlijk met een gerafelde rand. Het boormeel vertoont cilindrische deeltjes en heeft daardoor een unieke structuur: korte ronde stafjes met grof poeder.

Schade

Huisboktorren tasten vaak dakconstructies aan. Dikke, dragende balken kunnen in enkele jaren nagenoeg geheel worden verpulverd; bij grenen wordt alleen het spinhout aangetast. Bij vuren wordt ook het kernhout aangetast. verandelijke boktor.jpg

Wering/preventie

Loofhout of verduurzaam naaldhout toepassen. Naaldhout voor verwerking controleren op aanwezigheid van de huisboktor. Bij toepassing van naaldhout dit zorgvuldig schilderen of lakken zodat er geen eitjes op het houtoppervlak gelegd kunnen worden.

Veranderlijke Boktor

Uiterlijk

Veranderlijke Boktor De kleur van de veranderlijke boktor varieert van bruin geel roodgeel tot blauw zwart. Ze worden tien tot vijftien milimeter lang en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun draadvormige vaak naar achter gerichte antennes. Van ei tot volwassen insect duurt ongeveer één jaar. De vrouwtjes leggen hun eitjes in de barst van afgestorven bomen.De larven knagen onregelmatige gangen tussen de barst en het hout. De volwassen insecten zie je vooral in de zomermaanden.Het zijn uitstekende vliegers.

Ontwikkeling

De duur van eitje tot volwassen dier is ongeveer 2 jaar. Het vrouwtje legt de eitjes in de bast van afgestorven bomen en takken De larven knagen onregelmatige gangen tussen de bast en het hout.

Leefwijze

De veranderlijke boktor laat zich vooral in de zomermaanden zien. De volwassen veranderlijke boktorren zijn uitstekende vliegers.

Schade

De veranderlijke boktor die in huis voorkomt, is meestal afkomstig uit haardhout, maar kan ook door openstaande deuren en ramen binnenvliegen.