latest news

23.06.2009

Het wordt weer warmer buiten. De eerste wespen zijn er alweer. Wij helpen u graag aan een fijne tijd in de zon! Bel voor een afspraak

06-12680346

Contactgegevens

Chris Schoppen

Locatie's

Ternaard / Leeuwarden / Burgum / Drachten / Heerenveen / Groningen

06-12680346

24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar staan wij voor u klaar

Ongedierte

Wespen Nederland moet rekening houden met een wespenplaag komende zomer. Door het zachte weer zijn de koninginnen al veel eerder dan normaal begonnen met het bouwen van nesten. Als er de komende weken geen nachtvorst komt, is de kans groot dat er deze zomer heel veel wespen zullen zijn. Volgens onderzoeker Arnold van Vliet van de Natuurkalender in Wageningen zijn de eerste waarnemingen van wespen nu al gedaan. De omstandigheden lijken volgens hem erg op het jaar 2004, toen er een wespenplaag in ons land was. Ook toen was er sprake van een warme zomer in het jaar ervoor en een zachte winter. „Maar hoe het zich ontwikkelt, hangt erg af van wat er de komende weken in de natuur gebeurt. Als het zacht blijft zoals nu, ziet het er heel anders uit dan wanneer het toch nog gaat vriezen.” Door het warme weer beginnen de koninginnen dit jaar veel eerder met het bouwen van nesten. Normaal komt de koningin pas rond half april uit de winterschuilplaats tevoorschijn. Voor de andere insectensoorten, zoals muggen en mieren, is het nog moeilijk een inschatting te maken van wat er precies te gebeuren staat. Van Vliet: „Het is weliswaar de hele winter erg zacht geweest, maar ook heel vochtig. Dat kan betekenen dat er toch minder insecten komen dan je zou verwachten gezien de hoge temperaturen, omdat ze het slachtoffer kunnen zijn geworden van schimmelvorming. Maar dat is pas over enige tijd te zeggen.”

Wespen zijn alweer actief

Wesp"Wat ik op 2 januari heb meegemaakt, heb ik in de ruim 30 jaar dat ik mij met wespen bezig houd nog niet meegemaakt". "Er belde mij een mevrouw met de mededeling dat ze wespen op de slaapkamers had en een van de kinderen was gestoken door een wesp die bij hem in zijn broek was gekropen. Ik dacht aan jonge koninginnen die door de hoge temperaturen van rond 10 graden wat vroeg uit hun winterslaap waren gewekt. Maar nee hoor, het waren jonge wespen die actief in en uit het nest tussen het plafond kropen. Ze vlogen met tientallen af en aan naast de schoorsteen waar ze onder het daklood kropen en zo tussen het plafond belanden. Een tiental zat wat verkleumd voor het nest. Ongelooflijk. De natuur is helemaal van slag. Nog nooit midden in de wintere jonge werksters tegen gekomen die zo actief waren".